O SCURTĂ ISTORIE

Ce este Quilting-ul*?

Quilting-ul este o metodă de a coase straturi de material împreună pentru a produce cuverturi, perne, pernuțe de ace, și alte articole utile sau pentru decor. Deși sunt multe variații, în general quilt-ul înseamnă o cuvertură de pat făcută din două straturi de material, cu un strat de vată sau vatelină în mijloc. Aceste straturi sunt ținute la un loc cu ajutorul diverselor metode de cusături, în motiv decorativ.

De când datează?

Istoria QUILT-ului datează încă din vremurile medievale. Cuvântul quilt, legat de cuvântul culcita, în latină, semnifică pernă, presupunându-se că au fost folosite in Anglia in secolul 13. Cele mai vechi utilizări ale metodei de quilt au fost de a realiza cuverturi pentru pat, uneori devenind moșteniri de familie. 

 

În vremurile medievale, metodele de quilt au fost folosite pentru a produce articole de îmbracăminte ușoare, dar călduroase. Acestea puteau fi purtate sub armură pentru a o face mai comfortabilă, sau chiar ca și un strat de protecție pentru cei ce nu își puteau permite armură.

Din istoria lor, multe metode de realizare au rezistat în timp, și au migrat din Angliaa în America.

 

Ce este patchwork-ul?

Patchwork, legată de quilting, se referă la o altă metodă de cusături, în care bucățele de material sunt cusute împreună pentru a realiza un motiv bi-dimensional.

Care este diferența dintre quilting și patchwork?

Quilting-ul în general este asociat cu căldură și comfort, iar patchwork-ul este asociat cu economia în gospodărie – o modalitate de a refolosi hainele purtate. Această metodă a început să devină decorativă, și o modalitate de relaxare a lucrului manual.

*Sursa informației inspirată de Victoria and Albert Museum, Londra, Angliahttps://www.vam.ac.uk/articles/an-introduction-to-quilting-and-patchwork