Caută
  • Quilting în România

CUIBĂRITUL CUSĂTURILOR?

Dacă ați încercat să învățați quilting și patchwork urmărind articole sau programe video în limba engleză, ați auzit cu siguranță expresia nesting seams, tradus literal cuibăritul cusăturilor. Ce înseamnă și de ce este importantă această tehnică? Vă voi explica în acest articol.

În crearea unor elemente de patchwork, sau peticele, va trebui să coasem la un loc două, iar uneori patru bucăți de material. Pentru a coase patru bucăți - vom avea o lecție detaliată despre coaserea a patru peticele la un loc - va trebui întâi să coasem două bucățele. În imaginea de mai jos, observați fiecare serie de patru pătrate, sunt cusute în rânduri de două câte două. Aceste rânduri vor fi cusute împreună printr-o cusătură orizontală pe mijloc.


În realizarea acestei cusături finale, este important ca tivurile rezultate pe dos ale celor două cusături verticale să fie orientate în direcții diferite pentru a reduce grosimea finală a materialului. Având multe straturi de material la un loc, nerespectând această metodă, va rezulta în dificultăți în matlasarea finală a quiltului.

Exemplu pentru cuibărirea cusăturilor, sau nesting seams

Astăzi am cusut borduri și pietricele în jurul blocurilor acestui quilt. În coaserea acestora, a trebuit să aliniez pătrățelele mici cu bordurile din jurul blocului. Aceasta a însemnat că am avut intersecții a patru bucăți de material, deci două cusături ce au trebuit potrivite împreună.Atunci când trebuie să coasem aceste intersecții a două cusături împreună, în primul rând trebuie să acordăm atenție alinierii perfecte a celor două cusături. Cu materialele aranjate cu fețele împreună înspre interior, deci cu tivurile la suprafață (cu dosul în sus), trebuie aliniate cusăturile. Cel mai bine explicat este prin imaginea de mai jos.


Aliniați cusăturile cu dosul în exterior și fețele în interior
Potrivirea cusăturilor a patru bucăți de material

Aliniați cusăturile cu dosul în exterior și fețele în interior. Tivurile din exterior trebuie orientate în direcții opuse. Cu tivurile orientate în direcții opuse, vom avea ca rezultat patru straturi de material pe fiecare parte a cusăturii. Dacă nu orientăm tivurile în direcții opuse, o parte va avea două straturi, iar cealaltă șase. Matlasarea finală va fi mai dificilă peste șase straturi de material decât peste patru, în mod egal în fiecare parte.


Muchiile îndoite din interior aliniate cât mai apropiat

După ce orientăm tivurile în direcții opuse, facem tot posibilul să aliniem pe cât mai aproape muchiile de material îndoite din interior una de cealaltă. În imaginea de mai sus, am descusut câteva cusături pentru a vă arăta cât de aproape trebuie dă fie una de alta. Nu sunt suprapuse, dar nici nu este spațiu între ele.

În acest moment puteți, dacă doriți, și recomand dacă sunteți începător/începătoare, să puneți fie un bold, fie un cleștișor, pentru a fi siguri că alinierea nu se va mișca în timpul coaserii finale.

În imaginile de mai jos, mă pregătesc să cos peste cele patru materiale aliniate perfect, pentru a obține o intersecție aliniată perfect.Observați în imaginile de mai sus tivurile aliniate în direcții opuse, iar muchiile îndoite din interior aliniate (aproape) perfect.

Rezultatul


Folosind metoda de cuibările a cusăturilor descrisă mai sus, avem ca rezultat o intersecție perfectă, unde toate materialele sunt împreunate în același punct. Acesta este un exemplu foarte bun al unui rezultat perfect.

Rezultatul cuibăririi cusăturilor perfecte

DAR...nu totul în viață este perfect. În imaginea de mai jos veți observa ce se întâmplă dacă nu aliniem muchiile corect. Nu mai avem o intersecție perfectă a celor patru materiale, ci două intersecții. Aceste cusături nu sunt ideale.


Rezultatul unei cuibăriri/alinieri imperfecte

Ce faceți dacă peticele dumneavoastră ies imperfecte? Soluția mea: absolut nimic! Dacă vă deranjează, sau realizați un quilt pentru o expoziție sau concurs, puteți desface cusătura si coase din nou. Dar în quiltul complet, o mică intersecție nu se va observa cu ochiul liber, precum arată lentila mărită a camerei foto.


Precum a spus Julia Child atunci când rețetele din bucătărie nu erau perfecte:

Fără scuze, fără să iți ceri iertare!

Coaseți din inimă, cu drag, și pentru a vă simți bine. Dacă nu aveți un detaliu perfect, nu e mare lucru! Continuați, și rezultatul final va fi extraordinar!


Cu mult drag,

Elena95 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

NU RATA NICI O LECȚIE

Mulțumesc pentru abonare!

MULȚUMESC PENTRU COLABORARE!

 

Nu uitați să mă vizitați pe Facebook, Instagram, și să faceți parte din grupul Quilting în România pe Facebook.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

ARHIVA