Caută
  • Quilting în România

REȚETA PENTRU QUILT SANDWICH?

Ce înseamnă quilt sandwich? Un quilt nu este terminat până când nu punem împreună fața, vatelina, și dosul quiltului. Astăzi, după ce am terminat fața quiltului cu moriști colorate, am pus totul într-un quilt sandwich.

Dar înainte de a realiza sandwich-ul, a trebuit să pregătesc materialul pentru dos. Am ales un material cu flori foarte colorate, deoarece persoanei care va folosi quilt-ul îi plac toate culorile frumoase! Pentru dos, am ales să printez câteva fotografii pe material textil. Se găsesc pe internet diverse metode, eu am optat pentru materiale speciale imprimabile, și imprimanta ink-jet. După imprimare, a trebuit să stabilizez cerneala folosind instrucțiunile din fabrică ale materialului special.

În poza din stânga sunt eu, alături de fiul meu în dreapta.

Am incorporat aceste fotografii cusute în materialul spatelui. Ca măsură, materialul de pe spate trebuie sa fie aproximativ 10 centimetrii mai mare decât fața quiltului pe fiecare latură. Podeaua din sufragerie este locul meu de lucru pentru crearea acestor sandwich-uri.

Întâi, am întins cu fața în jos, materialul de spate, și l-am lipit de podea cu scoci folosit în zugrăveală, care nu lasă urme de lipici și care se desprinde ușor de pe orice suprafață.


Materialul folosit pentru dos se numește FLORA de Marisol Ortega pentru Figo Fabrics. Am cusut fotografiile în șir drept, cu bucăți de material în fiecare latură, și pe mijlocul spatelui.

"Painter's Tape"

Vatelina folosită este un amestec de 80% bumbac, și 20% poliester, care este în general cea pe care o prefer mai mult. Având un pic de poliester, nu se strivește, și este puțin mai pufoasă decât dacă ar fi bumbac 100%. Fiind foarte puțin mai pufoasă, modelele de matlasare vor fi mai evidente în quiltul final. Ca dimensiune, 3 metrii pe 3 metrii este mai mult decât suficientă pentru un pat dublu.

Am așezat vatelina întinsă peste materialul de dos, cu grijă să nu trag tare și să o deformez, sau să nu dezlipesc scociul de pe podea. După cum vedeți, este mult mai multă decât îmi trebuie, așa că surplusul îl păstrez pentru proiecte viitoare: quilt pentru bebeluși, traversă de masă, perne decorative, șervete pentru suport de farfurie, mânuși pentru cuptor, etc. Știați că puteți alătura bucăți mai mici de vatelină pentru a realiza o bucată mai mare?

Vatelina nu este groasă, ci chiar subțire, cam jumătate de centimetru.

Grosimea vatelinei

Am tăiat surplusul vatelinei, gândindu-mă ce proiecte voi face cu rămășițele, și am netezit pe cât posibil vatelina pentru a avea o suprafață dreaptă.

Este important atunci când întindeți dosul pe jos, să marcați liniile centrale. Observați în imaginea de mai sus că unele dintre bucățile de scoci sunt localizate EXACT pe mijlocul fiecărei laturi. Acest fapt va veni la îndemână atunci când voi întinte fața quiltului, deoarece vreau să fie centralizată. Mai ales atunci când pe dos am ceva ce trebuie să fie în centru, și să nu fie strâmb.

Pentru a întinde fața quiltului, am împăturit-o în patru, cu dosul în afară, precum în prima imagine. Am aliniat colțul îndoit cu mijlocul dosului, și cele două laturi din interior (în imagine jos și dreapta), cu marcajele de scoci ce reprezintă jumătatea. Astfel, am știut că fața este centrată cu dosul, și că laturile vor fi paralele și aliniate. Încet, am desfăcut prima îndoitură, având acum fața îndoită numai în două. Am verificat că se aliniază cu scociul ce marchează centrul. Apoi am desfăcut și ultima latură.

După ce am netezit suprafața să nu aibă cute, a trebuit cumva să prind cele trei straturi împreună pentru a nu se mișca în timpul matlasării. Sunt diverse metode, printre care ace de siguranță, însăilarea cu ață, spray cu lipici temporar, etc. Metoda mea favorită este cea cu ace de siguranță: nu îmi place să folosesc spray cu lipici în casă din cauza mirosului, și în general rămân eu cu mai mult lipici pe mine decât pe quilt, și nu am răbdare să însăilez cu ață. În schimb, acele de siguranță le pot refolosi de nenumărate ori, și nu e nevoie să cumpăr nimic!

Am pus câte un ac de siguranță aproximativ 10-15 cm distanță, deși aș fi pus mai multe...dacă aș fi avut.

Am desprins scociul de pe podea și de pe material, și acum cele trei straturi sunt împreunate, gata pentru matlasare.

După ce realizez quilt sandwich, nu îl împăturesc, ci îl rulez cu laturile scurte în interior, înspre mijloc. Când voi matlasa la mașină, voi ține o jumătate mereu rulată pentru a avea mai mult spațiu.

Într-una din lecții voi intra mai mult în detalii despre matlasare.

Dar să vorbim despre PERFECȚIUNE!

Cu câteva bloguri în urmă am vorbit despre cuibărirea cusăturilor pentru a obține intersecții perfecte. Atunci am scris că perfecțiunea nu este importantă, deoarece în quiltul final, nu se va putea observa.

Priviți interseacția de mai jos în prima imagine. Este complet...imperfectă! Nici un colț nu se regăsește în mijloc, este un absolut dezastru. Imaginea din dreapta reprezintă un exemplu de ce ar fi trebuit să fie. Toate colțurile sunt ascuțite, intersectându-se în același punct.Dar în quiltul final, puteți observa colțurile care nu sunt ascuțite, sau intersecțiile care nu sunt perfecte? În nici un caz! Așa că....

Nu vă stresați pentru perfecțiune, ci bucurați-vă de procesul creativ!

Cu mult drag,

Elena

52 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

NU RATA NICI O LECȚIE

Mulțumesc pentru abonare!

MULȚUMESC PENTRU COLABORARE!

 

Nu uitați să mă vizitați pe Facebook, Instagram, și să faceți parte din grupul Quilting în România pe Facebook.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

ARHIVA