SEAM ALLOWANCE - TIVUL sau REZERVA DE CUSĂTURĂ ÎN PATCHWORK

Una dintre cele mai importante aspecte ale patchwork-ului reprezintă rezerva de cusătură corectă. Deoarece coasem multe bucățele de material împreună, cea mai mică deviere de la această dimensiune va însemna dimensiuni greșite la fiecare etapă pe parcurs, sau ale produsului final!

 

Instrucțiunile următoare vă vor învăța dimesiunile corecte ale tivului, sau rezervei de cusătură pentru patchwork. Vom discuta rezerva centimetrii, folosită în lecțiile de pe website, dar și în inci, folosite în toate tiparele imperiale.

SEAM ALLOWANCE, denumită în limba engleză, reprezintă marginea lăsată dintre cusătura și marginea materialului. În patchworkul tradițional în sistemul de măsurare imperial, aceasta este de 1/4 inch, măsurat aproximativ la 0,6 cm. Mașinile de cusut, riglele, piciorușele pentru cusut, și alte accesorii, sunt fabricate special pentru această dimensiune.

Deoarece există foarte puține instrumente în sistemul metric pentru 0,6 cm, conversiunea exactă, am stabilit pentru aceste lecții tivul de 1cm. Astfel, se va putea folosi placa acului ca și punct de referință, sau rigle ce nu au linii marcate la milimetru. 

Instrucțiunile de mai jos vă vor arăta modalitatea de stabili acest tiv, de a măsura pe mașina de cusut, dar și pentru a ne asigura că blocul final va fi de dimensiuni corecte. 

Exersați înainte de a începe lecțiile!

*Dați click pe fiecare imagine pentru mărirea imaginii. Apoi imaginile pot fi mărite și mai mult dând click pe săgețile diagonale din partea stângă de sus a ecranului.

8364E90A-F2F2-418D-BC5E-A0F141CF02A6_1_2